top of page

7 tips voor het opruimen met kinderen

Voor veel ouders herkenbaar: een ravage van speelgoed in je huis en dat elke dag opnieuw en altijd op het moment dat je moe bent, geen tijd hebt of echt geen zin om het op te ruimen. Een goed idee dus om je kinderen al jong zelf te leren het speelgoed op te ruimen. Daar plukken ze later, als ze volwassen zijn de vruchten van, maar hoe krijg je ze zover?



Foto: Vanessa Bucceri



1. Geef het goede voorbeeld

Als jij zelf alles laat slingeren kun je moeilijk van je kinderen verwachten dat zij wel opruimen.

Goed voorbeeld doet volgen!


2. Minder speelgoed

Zorg er voor dat je kind niet te veel speelgoed heeft. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat kinderen met te veel speelgoed zich minder goed concentreren, minder fantasie gebruiken en minder lang met één stuk speelgoed speelden. Bovendien; minder speelgoed, minder opruimen, minder schoonmaken, minder geld uitgeven, minder milieuvervuiling. Less is more dus.


3. Verzamel al het speelgoed

Verzamel al het speelgoed in huis en breng het naar 1 plek. Dat kan wel eens schrikken zijn. Trek hier echt even een paar uur voor uit, om het structureel, praktisch en duurzaam aan te pakken. Lukt het je niet, dan kun je altijd nog een opruimcoach (bv DR TIDY UP ;-) inhuren. Begin met sorteren in categorieën. Spelletjes bij spelletjes, knutselspullen bij knutselspullen etc. Vraag je bij alles af: wordt hier nog mee gespeeld? Zo niet, doe het dan weg! Breng het naar de kringloop of weggeefwinkel.


4. Opberg systeem

Na dat alles gesorteerd en wellicht uitgedund is overzie je de hoeveelheid en categorieën.

Daarop afgestemd zorg je voor opruim-bakken. Een bak per categorie, met deksel. Label of plaatje er op en klaar is kees! Je kind zal nu eerder zelfstandig kunnen opruimen. Alles in de juiste bak is immers logisch en te overzien. Groot bijkomend voordeel is dat je kind nu waarschijnlijk minder overhoop haalt en in een rustige ruimte kan spelen.


5. Gewoonte

Leer je kinderen zo veel mogelijk op een vast tijdstip op te ruimen. Voor het avondeten is een goed moment. Slapen in een rustige kamer is fijn en goed voor de nachtrust.


6. Samen leren

Kinderen moeten opruimen nog leren. Doe het dus samen totdat ze het alleen kunnen. Doe het consequent. Deze dagelijkse herhaling zal snel opruimers van ze maken. Maak geen competitie van het opruimen. Opruimen is geen spelletje waarbij je snel snel alles in bakken gooit en je broer of zus een tegenstander wordt. Door te verliezen kan een kind een hekel aan opruimen krijgen en ligt ruzie op de loer. Beter kan je je kinderen belonen als ze opgeruimd hebben. Ook wanneer ze het niet helemaal goed gedaan hebben. Het gaat er om dat ze het leren en dat ze er geen hekel aan krijgen.

7. Onderhoud

Nu je het speelgoed goed hebt georganiseerd is onderhoud ook een stuk makkelijker. Doe dit samen, 2-4 keer per jaar. Wat kan weg, moet gewassen, gereorganiseerd of gerepareerd? Ook dit onderhouden is weer leren voor later. 1 op 1 aandacht met je kind, limo en een koekje er bij, muziekje aan en daarna samen een spelletje doen. Zeg nou zelf, heb jij leren opruimen en organizen van je ouders? Succes!













Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page